top of page
  • Yazarın fotoğrafıBODER

4 Bin İşletmenin Ruhsatı İptal Olabilir!

Turizm Haftası’nı kutladığımız şu günlerde, Bodrum’daki turizm işletmeleri büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldı! Geçtiğimiz yıl Turizm Bakanlığı’na bağlanan plaj işletmelerinin büyük bölümü, bakanlıktan belge alma süresini kaçırdığı için süresiz olarak kapanabilir! Şimdi de Belediye belgeli konaklama tesislerine sıra geldi! BODER Başkanı Ömer Dengiz uyardı: “Sakın geç kalmayın, ruhsatınız iptal edilebilir!”

Geçen yıl 27 Temmuz tarihinde plaj tesisleri ile konaklama tesisleri, Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Buna göre, plaj işletmeleri ile konaklama tesislerinin bakanlıktan “belge” alması zorunluluğu getirildi. Belgesi olmayan işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecekti. Belge alabilmek için ise işyeri açma ve çalışma ruhsatının tarihinin 28 Temmuz 2021’den sonra olması gerekiyordu! Buna göre, ruhsatı bu tarihten önce alınan işyerlerinin, başvuru süresinin bitimine kadar (15 Mart 2022) ruhsatını yenilemesi ve başvurusunu yapması zorunlu idi. Ancak Bodrum’daki pek çok plaj işletmesi bu süreyi kaçırdı.


Bodrum’daki yaklaşık 4 bin turizm işletmesi, başvuru süresini kaçırdığı için kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Üstelik, bunların arasında 20-30 yıldır Bodrum turizmine hizmet veren ve adı Bodrumun marka değerine katkıda bulunan işletmeler de var. Konu ile ilgili bodrumhaberi.com sitesine bir açıklama yapan Bodrum Otelciler Birliği (BODER) Başkanı Ömer Dengiz, şunları söyledi:

“28 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Kanunla, konaklama tesisleri ve plaj işletmeleri, Bakanlığın denetimine alındı. Bu yasadan önce turizm işletmesi belgesi alma zorunluluğu yoktu. Sadece Turizm Teşvik Kanunu’ndaki desteklerden yararlanmak isteyen işletmeler için bir önkoşuldu. Şu anda hepsi için bu belge zorunlu hale geldi. Bunun içinde hem konaklama tesisleri, hem de konaklama içermeyen müstakil plaj işletmeleri var. Turizm işletmesi belgesi ve basit konaklama turizm işletme belgesini süresi içerisinde alamayan konaklama ve plaj işletmeleri faaliyette bulunamayacak ve işyeri açma ve çalışma ruhsatları Bakanlık tarafından yapılacak bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilecek.”


KONAKLAMA TESİSLERİ DE AYNI TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA

Bodrum’daki pek çok plaj işletmesinin bu süreyi kaçırdığını ve ruhsatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen BODER Başkanı Ömer Dengiz; “Bütün uyarıları yapmamıza rağmen, bu konuyu öteleyen arkadaşlarımız oldu. Net bir sayı veremiyorum. Ama oldukça fazla!” dedi. Ömer Faruk Dengiz, BODER olarak Turizm Bakanlığı ile irtibatta olduklarını ve başvuru süresinin uzatılması yönündeki taleplerini Bakan Ersoy’a yüz yüze de iletmeye çalıştıklarını söyledi.

Dengiz’in bir diğer uyarısı da konaklama tesisler ile ilgili. Buna göre, Resmi Gazete’de 28 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanan Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesi Yönetmeliği gereğince, 28 Temmuz 2022 tarihine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “Basit konaklama turizm işletmesi” belgesi almak için başvuruda bulunmayan işletmeler de tıpkı plajlarda olduğu gibi aynı şekilde işyeri açma ve çalışma ruhsatını kaybedecek.

RUHSAT YENİLEYEMİYORLAR!

Burada bir diğer husus da ruhsat yenileme konusu! Belediyenin ruhsat yenileme yapabilmesi için işyerinin ‘devri’ gerekiyor! Aksi takdirde yenileme yapılamıyor. Bu nedenle plaj işletmeleri, ruhsatını iptal edip yeni baştan ruhsat almak için Belediyeye başvuracak. Ruhsatını aldıktan sonra da Turizm Bakanlığı belgesi için başvuruda bulunacak. Nitekim ruhsat yenileme amacıyla Belediyeye başvuran bir plaj işletmecisi “Ruhsat yenilemeyi belediye yapmıyor. İşyerinin devredilmiş olması şartı aranıyor. Bize ruhsatınız iptal edilmeli, yeni ruhsat için başvuruda bulunmalısınız deniyor” diye konuştu.


Dengiz, Belediye belgeli konaklama tesislerinin başvuruda bulunmamaları durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptal edileceğini söyledi. BODER Başkanı, “Belediye belgeli tüm apart, pansiyon ve oteller bir an önce Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı TurizmDanışma Bürosu’na giderek başvurusunu yapsın. Hala çok sayıda başvurunun yapılmadığını duyuyoruz. Şayet ruhsatları iptal edilirse, yeniden almaları çok zor olabilir. 30 yıl önceki ruhsat gereklilikleri ile bugünkü gereklilikler farklılık arz ediyor. Ruhsat alamayabilirler bile. Örneğin ahşap tavanlı bir balık restoranı, ruhsatı iptal edildiği takdirde yeniden ruhsat alabilmek için ahşap tavanı yıktırıp, beton yaptırmak zorunda kalabilecek. Böyle bir örnek yaşıyoruz şu anda. Uyarılarımıza rağmen, arkadaşlarımız öteliyor. Mağdur olmalarını istemiyoruz” diye konuştu.


Ömer Dengiz, Bodrum’da bu durumda olan yaklaşık 4 bin plaj ve konaklama tesisi olduğunu sözlerine ekledi.


Haber: Selda Öztürk


KAYNAK: https://kenttv.net/4-bin-isletmenin-ruhsati-iptal-olabilir

533 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page